top of page

DOCUmentaire

TEGENGIF een film over chirurg Casper van Eijck

 

 

In 2016 benaderde ik de Rotterdamse chirurg Casper van Eijck voor de talkshow Pauw. Ik wil weten of hij gast wil zijn over de nieuw te openen polikliniek in het Erasmus MC, speciaal voor alvleesklierkankerpatiënten. Zijn initiatief. Van Eijck wil wel. Als ik hem vervolgens voorspreek om het gesprek in de uitzending goed voor te bereiden heb ik een zeldzaam bevlogen man aan de telefoon. In het gesprek hebben we het niet alleen over deze poli maar vooral over zijn zoektocht naar een medicijn om alvleesklierkanker te beteugelen. Deze gruwelijke kankersoort is een van de dodelijkste en patiënten overlijden snel. Van Eijck wil met hulp van een groot team aan apothekers, virologen en onderzoekers een vaccin ontwikkelen waardoor pancreaskanker een chronische ziekte wordt. 

Na de uitzending houden we contact. Als ik hem voorstel om hem te volgen voor een documentaire tijdens de ontwikkeling van het vaccin moet hij er aanvankelijk niet zo veel van hebben. Na meerdere gesprekken gaat hij dan toch overstag. De zin 'Het draait niet om mij' is een zin die in de jaren dat we hem volgen regelmatig terugkomt. 

Uiteindelijk hebben regisseur Martijn Nijboer en ik bijna 5 jaar gedraaid. In januari 2024 is de film 'Tegengif' af. 

 

Op 6 februari 2024 ging de film in premiere in het Rotterdamse Lanteren/Venster. Op 11 maart was de documentaire te zien op NPO2 onder de noemer 2Doc. 

Hier kun je Tegengif kijken

bottom of page