BOEKEN
100 Dagen Kanker
Met het vermoeden van een "ontstekinkje' loopt freelance tv-maker Rachel Franse het ziekenhuis in en twee uur later staat ze met de diagnose borstkanker weer buiten. Het is het begin van een drie maanden durende rollercoaster.
Terwijl vrijwel alle vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen uitgaan van een jarenlang traject, blijkt dat niet altijd het geval. 100 dagen kanker vertelt het verhaal van een kortdurende, "lichte' borstkanker. Het is een persoonlijk verslag met tips en adviezen én met een interview met prof. dr. Emiel Rutgers, kankerchirurg gespecialiseerd in borstkanker in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.
Eén op de acht vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Twintig procent van deze patiënten heeft een zelfde soort traject voor de boeg als hier wordt beschreven. 100 dagen kanker is een optimistisch, leerzaam, humoristisch en bemoedigend boek.
"Krachtig en overtuigend geschreven verslag van hetgeen wij vrouwen vrezen. Een stoer en dapper boek dat informatie en ook hoop geeft. Er blijkt leven na en naast borstkanker.' Saskia Noort
"Rachel schrijft zoals ze praat: direct, oprecht en met zelfspot. Ik heb gehuild en gelachen. Ze ontroert en troost.' Fidan Ekiz
i

I

De Slag Om De Gast
In oktober 2014 verscheen bij uitgeverij Querido De Slag Om De Gast, of de kunst van het verleiden.
Bron: 8weekly
"De slag om de gast leest als een thriller: redt Franse het vandaag om de perfecte gast te regelen of is iemand anders haar voor?
Het leven als nieuwsredacteur bij Pauw & Witteman is niet gemakkelijk. Franse draait regelmatig dagen van negen uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts en dan checkt ze in haar vrije tijd ook nog het nieuws. Voortdurend is ze op zoek naar dé nieuwsgast van het moment, waarbij ze behending omspringt met concurrerende nieuwsprogramma’s, vrouwenquota en tegenvallende gasten. En daarbij gaat ze ver, heel ver; zo ver dat Nieuwsuur haar beschuldigt van ontvoering wanneer ze journaliste Rena Netjes een hele dag achtervolgt om haar weg te kapen voor concurrent Nieuwsuur nadat die terugkomt uit Egypte vanwege een terreuraanklacht. Zoals bij elke slag vallen er slachtoffers. Netjes schuift uiteindelijk toch aan bij de concurrent.
Franse geeft in haar met anekdotes doorspekte boek een mooi kijkje in de keuken van een van Nederlands populairste nieuwsprogramma’s. Zo willen Pauw & Witteman bij voorkeur dat hun gast niet dezelfde avond nog ergens anders aanschuift en doen ze hard hun best een ‘vrouwenquotum’ te stellen, hetgeen door vrouwen zelf bemoeilijkt wordt. Die zijn vaak verlegen en schuiven alsnog een mannelijke collega naar voren.
Een goede thriller bestaat bij de gratie van af en toe een humoristisch moment, en ook daarin voorziet Franse ruimschoots. Wat te denken van de groep hooligans die op een dag de studio bevolkt om een van hun leden in de uitzending te ondersteunen? Franse laat bier aanrukken, hetgeen de gemoederen alleen maar verder verhit. ‘Hey benen!’, roept er een. Bitterballen blijken effectiever.
Ook aan bekende Nederlanders ontbreekt het niet. Franse investeert een jaar om Diederik Stapel naar de studio te krijgen, drinkt zelfs koffie met zijn vrouw, maar slaagt uiteindelijk niet. Of wat te denken van Bram Moszkowicz, een van haar favoriete gasten; Franse is degene die hem spreekt wanneer hij uit zijn ambt is gezet en hem de uitslag telefonisch mededeelt.
De meningen over Franse zelf zijn verdeeld. Villamedia noemt haar een ‘Pitbull op pumps’ en Witteman zelf omschreef haar als ‘de meest gehaaide redacteur met wie hij heeft gewerkt, overigens louter positief bedoeld’. Ach, zegt ze zelf, ‘Ik ben best een aardig mens. Alleen voor mijn werk zet ik soms die aardigheid even opzij.’ "
Column Paul Witteman

NRC over De Slag Om De Gast:
Rachel Franse is gastenvanger. Zij was redacteur ‘lastige gasten’ voor Pauw & Witteman en nu voor Pauw. In het boek De slag om de gast kijkt zij terug op acht jaar gasten regelen voor de talkshow.
Franse is redacteur, maar zij is geen journalist, benadrukt ze. Haar kracht ligt in het vinden van de juiste gasten en ze vervolgens exclusief aan het programma te binden. Pauw & Witteman werd op het einde van de avond uitgezonden. De mensen die in het nieuws waren, dreigden dan reeds in allerlei andere tv-programma’s te zijn verschenen. Het was haar taak om exclusiviteit af te dwingen. En daarin ging zij heel ver, zo blijkt uit het boek.
TPO over De Slag Om De Gast:
De slag om de gast – Boeiend inkijkje in het leven van een P&W-redacteur
“Wil je hem laten weten dat de heren graag afreizen naar Barcelona om daar een P&W te maken?” Zo luidt het SMS’je dat redacteur Rachel Franse op vrijdagochtend 18 november 2011 naar Johan Cruijff’s vertrouweling Jaap de Groot stuurt. Ze bluft: niemand op de redactie weet ervan. Al weken probeert ze Cruijff naar Nederland te halen om te praten over de perikelen bij Ajax maar tevergeefs. Maar de blufpoker werkt: De Groot zegt dat ze zich de moeite kan besparen en dat Cruijff naar Nederland vliegt om ’s avonds aan te schuiven bij Pauw en Witteman. Rachel ‘de levende stuiterbal’ Franse strikes again.